Vrei sa incerci un zbor cu parapanta dar ti-e frica? Nu stii sigur daca ti-ar placea? Te temi ca implica prea multa adrenalina? Sau poate doar te intrebi ce ar trebui sa stii inainte sa te incumeti la un zbor cu parapanta?

Noi credem ca oricine ar trebui sa zboare, macar o data. Prima data poate e mai greu, pentru ca nu stii la ce sa te astepti. Dar iti garantam ca urmatoarele zboruri le vei astepta cu nerabdare! Pentru ca si noi am fost candva asa – curiosi, dar indecisi – ne-am gandit sa incercam sa te lamurim. Si poate sa te convingem.

Asadar: ce ar trebui sa stii inainte de un zbor cu parapanta? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, am pregatit o lista cu 5 lucruri pe care le consideram importante:

1. Un zbor cu parapanta este mai sigur decat crezi

Serios, nu zicem asta doar ca sa te convingem. In primul rand, inca de dinainte de a decola, vei fi “legat” de seleta (“scaunul” pe care stai in timpul zborului) si de instructor. Echipamentul are un sistem de inchizatori complex si e construit in asa a fel incat sa nu se deschida usor, pentru a pastra pasagerii in siguranta. In al doilea rand, “corzile” (termenul corect fiind „suspantele”) care mentin parapanta au fiecare suficienta putere cat sa iti sustina greutatea – si sunt multe! Mai mult, fiecare echipament este  dotat cu cel putin o parasuta de rezerva care susinte pana la 300 de kg. In cazul unui incident neplacut, pilotul de parapanta poate arunca oricand parasuta de rezerva.

Pe deasupra, un zbor cu parapanta nu trebuie sa implice foarte multa adrenalina si cu atat mai putin multe riscuri. Dar asta ne face sa ajungem la urmatorul punct:

2. E mai relaxant decat crezi

Cum spuneam la punctul anterior, un zbor cu parapanta poate fi foarte, foarte relaxant. Ce poate fi mai relaxant decat sa plutesti?! Un zbor cu parapanta poate fi o plutire – o plimbare prin aer, deasupra unui peisaj frumos.

Dar ce e cu filmuletele alea de pe YouTube in care parapantele par ca se rostogolesc in aer?! E si asta un fel de a zbura, mai acrobatic, dar nu e singurul. Majoritatea pilotilor, in afara de cei de acro, chiar prefera sa zboare relaxat. Daca asta vrei si tu, vorbeste cu instructorul inainte de zbor. In cazul unui zbor in tandem, pilotul autorizat isi poate adapta stilul de zbor nevoilor pasagerului.

3. E mai comod decat crezi

Fiecare parapanta e dotata cu o “seleta” – adica un fel de scaun sau ma degraba fotoliu in care pilotul sau pasagerul sta in timpul zborului. Da, chiar stai jos si e comod! Poate chiar mai comod decat scaunul tau din bucatarie.  In cazul unui zbor cu parapanta in tandem, dupa decolare, nu trebuie decat sa urmezi instructiunile instructorului, sa te asezi comod in seleta si sa te bucuri de zbor.

4. Pentru a decola e nevoie doar de conditii meteo propice si echipament potrivit

In calitate de pasager al unui zbor in tandem cu parapanta, nu ai nevoie de nici un fel de cunostinte sau conditie fizica. E nevoie doar de conditii meteo propice, dar acestea vor fi verificate de catre pilotii profesionisti. Ce inseamna conditii “propice” mai exact? Cel mai important este vantul – care nu trebuie sa fie prea puternic si trebuie sa bata din directia potrivita. Pentru a decola, este nevoie sa alergi putin impreuna cu instructorul. Nu e vorba de o alergare lunga sau de anduranta, ci de o alergare scurta, pana cand parapanta se poate desprinde de sol impreuna cu pasagerii.

De aceea noi le recomandam tuturor celor interesati sa vina la zbor in haine si incaltaminte comoda. Ar mai trebui sa stii si ca in aer temperatua e in general mai scazuta decat la sol. Asadar, daca mergeti sa zburati primavara sau toamna va recomandam sa va luati pe voi o bluza sau o geaca de vant, chiar daca la decolare pare foarte cald.

5. Sentimentul dat de un zbor e cel mai tare 🙂

Aici nu mai trebuie sa va explicam nimic, vom lasa pozele sa spuna totul. Mai trebuie sa veniti sa va convingeti!

Acum ca stii la ce sa te astepti, ce mai astepti?! Hai la zbor!

Daca te-am convins sau vrei sa te convingi singur(a), hai sa vorbim despre primul tau zbor! Pentru mai multe informatii sau rezervari, contacteaza-ne folosind formularul de contact (click).