Scoala de parapanta. Cat dureaza? Care este pretul? Ce trebuie sa stii…
Poate nu stiati asta, dar parapanta este considerata o aeronava, la fel ca un avion de linie sau de mici dimeniuni. De aceea, pentru a putea zbura “solo” cu parapanta este nevoie de o licenta de pilot pe care o poti obtine de la una din scolile de zbor din Romania.
Daca te-ai gandit ca ai vrea sa zbori cu parapanta singur, acest articol este pentru tine. Ce trebuie sa stii inainte sa devii pilot de parapanta? In primul rand, e nevoie sa stapanesti niste notiuni teoretice, dar si practica zborului.
Care sunt primi pasi pe care trebuie sa ii urmezi?
- Notiuni teoretice:
Sa incepem cu teoria. Pentru a putea zbura in singuranta, un pilot trebuie sa stie cum zboara o parapanta, de ce zboara, sa analizeze conditiile meteo si mai ales sa inteleaga tot ce se intampla in timpul zborului. Desi poate de la distanta nu ai observat asta, in aer se respecta anumite reguli de prioate, mai ales cand zbori alaturi de alti parapantisti. Totusi nu te speria, pregatirea minima necesara pentru partea teoretica este de 50 de ore.
- Notiuni practice:
La fel ca in orice sport, pregatirea practica incepe cu partea mai putin interesanta, insa foarte necesara: pregatirea la sol – noi le spunem gonflaje. In acest stadiu vei invata cum sa ridici parapanta, cum sa o controlezi in vant si mai ales diferite tehnici de decolare.
Odata ce treci peste acest “checkpoint” incepe partea cu adevarat interesanta si anume desprinderile. Practic, asta inseamna ca vei simula decolarea si aterizarea de pe dealuri relativ mici, de o inaltime de cam 30-50 de metri. Zborurile nu vor dura mai mult de 20-30 de secunde, dar te vor pregati pentru zborurile de inaltime mare. La Clopotiva, unde noi organizam zboruri in tandem, diferenta de nivel fiind de aproximativ 900 de metri.
Din acest moment poti spune ca esti aproape pregatit sa devii pilot de parapanta. Odata cu zborurile de inaltime mare tot ce trebuie sa faci este sa controlezi cat mai bine aripa, sa inveti prizele de aterize si sa incerci sa zbori cat mai mult si cat mai in siguranta.
Pentru a putea sa sustii examenul de pilot este necesar sa fi facut 60 de zboruri, 10 ore efectiv petrecute in aer si sa fi zburat in 5 locuri diferite de zbor.
Unde poti invata sa zbori?
Cum poti sa inveti sa faci toate aceste lucruri si mai ales unde ? Te poti inscrie ca elev(a) al unei scoli de parapanta.Acest lucru il poti face fie in Maramures la scoala de parapanta Airsports fie la Clopotiva, prin intermediul nostru. In calitate de elev, vei invata atat partea teoretica, cat si partea practica. Vei fi indrumat de un instructor, iar toate manevrele, de la gonflaje la desprinderi la zborui propiru-zise se vor face sub supravegherea instructorului. In timpul zborurilor, acesta te va indruma de la sol prin intermediul statiilor.
Cat dureaza scoala de parapanta?
Durata scolii depinde foarte mult de modul in care instructorul alege sa organizeze cursurile si de timpul dedicat de cursanti scolii, dar in mare exista doua tipuri de predare: comprimat si pe termen lung.
In sistem comprimat, vei merge la scoala de zbor timp de o luna (pe cat posibil in fiecare zi). Primele doua saptamani reprezinta timpul minim de invatare, iar apoi mai este nevoie de aproximativ doua saptamani de zboruri.
In acest timp, vei parcurge atat partea teoretica, cat si practica necesara participarii la examen. Din experienta credem ca acesta este cel mai bun mod de a invata, pentru ca vei creste intr-o luna cat alti piloti intr-un an.
Cursurile pe termen lung sunt dedicate mai ales persoanelor care nu am au mai mult de 21 de zile de concediu pe an si in general se desfasoara in weekenduri. Dezavantajul in acest caz esta ca un cursant ajunge sa dea o suma considerabila pe cazare si drum in fiecare weekend.
In caz ca esti curios, iti lasam aici si cateva materii pe care le vei studia in timpul scolii:
- Legislatie aeronatutica si Reglementari
- Cunoasterea aeronavei ultrausoare nemotorizate
- Performante de zbor si planificarea zborului
- Performante umane
- Meteorologie
- Navigatie
- Proeduri operationale
- Principii de zbor.
Speram ca ai reusit sa iti faci o idee despre ce inseamna sa devii un pilot de parapanta. Dar daca totusi daca nu tii neaparat sa zbori singur, oricand poti veni la un zbor in tandem. Pentru un zbor in tandem nu e necesara nici o pregatire – te vom pregati de zbor la fata locului, iar tot ce trebuie sa faci este sa te bucuri de zbor. Noi ne vom ocupa de restul.
Daca mai ai intrebari legate de scoala de parapanta, scrie un comment la aceasta postare sau contacteaza-ne prin intermediului formularui de contact. Promitem sa iti raspunde cat de repede putem!