Locuri de vizitat dupa un zbor cu parapanta: Lacul Bucura.

Cel mai mare lac glaciar din Romania

Dupa cum poate stiti deja, echipa SkyRush zboara in apropierea localitatii Clopotiva, la poalele Retezatului. Ne place mult sa zburam (Corina a descris primul ei zbor cu parapanta aici), dar apreciem si locurile frumoase in care zburam. Iar cand nu zburam, ne place sa ne plimbam. Ne place sa descoperim locuri noi, sa ne bucuram de frumusetea locurilor din zona – care sunt multe!

Si pentru ca multi dintre voi ne-ati intrebat de-a lungul timpului ce atractii turistice se gasesc in zona, ne-am gandit sa va venim in ajutor. Vom folosi pentru asta blogul nostru, unde vrem sa va dam cateva sfaturi despre cum va puteti petrece cateva ore sau chiar zile in zona masivului Retezat si in imprejurimile Clopotivei. Acest articol este primul dintr-o serie care va va prezenta trasee montane si atractii turistice numai bine “ de bifat” dupa un zbor cu parapanta.

Prima destinatie: Lacul Bucura

Lacul Bucura, situat la altitudinea de 2.040 m, este cel mai mare lac glaciar din Romania, avand o lungime de 550 m, o latime medie de 160 m si o adancime de 15,5 m. Lacul Bucura se afla in Parcul National Retezat, în căldarea Bucura, sub Varful Peleaga si Saua Bucurei.

Vestea buna este ca lacul Bucura poate fi vizitat aproape de catre oricine, traseul montan fiind unul accesibil, de o durata de 1,5-2 ore.

Cum se poate ajunge la lacul Bucura?

Din Clopotiva drumul dureaza in jur de 3 ore, dintre care 1,5 ore se pot parcurge cu masina, iar 1,5 ore dureaza traseul montan. Drumul din Clopotiva duce catre barajul Gura Apelor, urmand ca apoi sa se faca intrarea in Parcul National Retezat. Recomandam aici o pauza de facut poze sau macar de admirat peisajul, pentru ca merita!

Acest drum de munte se termina in Poiana Pelegii, unde va trebui sa renuntati la masina. Exista o parcare special amenajata pentru acest scop. De aici, urmeaza traseul montan. Daca vreti sa petreceti mai mult timp in zona, Poiana Pelegii e un loc bun pentru a campa. De aici incep mai multe trasee montan in Muntii Retezat, unul dintre ele fiind traseul catre lacul Bucura.

Cum am mai spus, traseul pana la Bucura dureaza cam 1,5 – 2 ore si e un traseu de dificultate medie. Traseul e accesibil si bine marcat (urmati marcajele cu banda albastra) iar urcarea nu e foarte abrupta.

Odata ce ajungeti la lacul Bucura si va bucurati de peisaj aveti mai multe optiuni:

  • va multumiti cu traseul parcurs pana acum si va intoarceti,
  • campati pe malul lacului
  • sau porniti mai departe pe unul dintre numeroasele trasee care incep de aici. Alte trasee interesante ar fi: catre varful Peleaga (2-3 ore), catre varful Bucurei (2-3 ore), catre cabana Pietrele etc.

Camping la lacul Bucura?

Da, se poate. E chiar un loc destul de popular de campare, probabil tocmai pentru ca de aici se pot parcurge multe alte trasee interesante. Veti observa probabil mici “cazemate” de pietre pe malul lacului – vantul poate fi destul de puternic pe malul lacului, asa ca turistii adesea campeaza la scutul acestor pietre. Va recomandam sa faci acelasi lucru, mai ales daca vreti sa campati mai multe zile.

Alte optiuni de camping si cazare sunt:

  • camping in Poiana Pelegii
  • cazare la una dintre pensiunile din localitatile apropiate (Rausor, Clopotiva etc.)

Iar daca veniti la zbor si vreti sa va cazati in Clopotiva, ne puteti anunta din timp si ne vom interesa pentru voi de cazare.

Sa lasam muntii asa cum i-am gasit

Probabil cititorii nostri stiu asta deja, dar ne simtim datori sa precizam: muntii nu se curata singuri, iar toate ambalajele si pungile de gunoi pe care le lasa unii in urma inseamna poluare. De aceea profitam de acest articol sa va rugam sa va strangeti intotdeauna deseurile. Hai sa lasam locurile astea frumoase asa cum le-am gasit!

Daca planuiesti o excursie in Muntii Retezat si vrei sa o condimentezi cu un zbor in tandem cu parapanta, da-ne un semn! Ne-ar face placere sa iti facem weekend-ul mai interesant. Pentru a lua legatura cu noi, foloseste cu incredere formularul de contact [click].